четверг, 11 февраля 2016 г.

Повернення Олександра Бойченка або "50 відсотків рації".

Дуже люблю ходити на презентації книг за участі самих авторів.  Лише за цієї умови можна відчути людину та зрозуміти, як саме створювалась книга. Сьогодні(11 лютого) під мій приціл потрапила презентація книги Олександра Бойченка "50 відсотків рації".
Чому повернення? В кінці жовтня 2015 року Сашкові діагностували рак шлунку. Тож його небайдужі друзі та колеги організували публічну кампанію, де весь цвіт української літератури читав свої тексти на підтримку Бойченка. Було зібрано трохи більше 37 тисяч гривень. Враховуючи те, що потребував він 10 000 євро, ця сума була доволі незначною.
Сам Олександр народився в місті Чернівці. Відомий український письменник, есеїст, перекладач та літературний критик. В книгу "50 відсотків рації" увійшли як нові, так і старі оповідання. Також збірку можна назвати "автобіографічним романом", у якому важливі для автора події викладені у певному хронологічному порядку. Сам автор каже, що його тексти є сюжетною публіцистикою: «Відтак представлені в цих текстах постаті строго на 50 відсотків є реальними, а на 50 – вигаданими, – говорить Олександр Бойченко. – Те саме з розказаними тут історіями: на 50 відсотків вони є літературними, а на 50 – журналістськими, на 50 – комічними, а на 50 – не дуже. Книжка розрахована на 50 відсотків читача». Майже кожна історія має свою протилежність. Якщо щось було розглянуто під одним кутом, то зовсім скоро воно буде розглянуто під зовсім іншим. 

У збірці присутні дійсно пронизливі тексти, хоча переважна більшість з них по своєму змісту є гумористичними. Наведу вам декілька цитат:
  • "Тому, попри відносну нелюбов до закордонних виступів, я все ж таки зрідка там виступаю. Зійде чи не зійде, але я намагаюсь посіяти в їхні голови одну-єдину тезу: коли хтось боїться третьої світової - це нормально і зрозуміло. Натомість ненормально і незрозуміло, коли той, хто її боіться, робить усе для того, щоб вона врешті-решт почалася". 
  • "А взагалі, добре, коли людина має почуття гумору. Гірше - коли вона має репутацію людини, яка має почуття гумору. Бо з такою репутацією хоч не знати як серйозно говори, хоч, припустімо, Геннадую Адольфовичу Кернесу здоров'я побажай, а всі довкола будуть думати, що ти знову пожартував. Ще й ображаються іноді: якісь невдалі в тебе жарти". 
Особисто я, надихнувшись читанням текстів автором, поставила цю книгу на уявну поличку під назвою must read. І вам раджу прочитати. А Олександрові Бойченко побажаю міцного здоров'я та натхнення на подальшу творчість!

P.S. Зазирніть сюди, якщо маєте бажання поближче познайомитися з творчістю письменника.
P.P.S. Послухати текст Олександра Бойченка "Арбайт махт фрай" у його ж виконанні можна тут.

Комментариев нет:

Отправить комментарий