среда, 10 февраля 2016 г.

Відкриття проекту "Марія Примаченко. Неосяжне".

10 лютого в "Мистецькому Арсеналі" відбулось відкриття проекту "Марія Примаченко. Неосяжне". 
Декілька слів про саму художницю: Марія Примаченко - представниця народного примітиву (наївного мистецтва). Одна з найвідоміших українських митців. З дитинства хворіла на поліомієліт, але, тим не менш, це аж ніяк не заважало творити. Вона втілила в життя свою мрію: Марія малювала. Малювала, коли були складні часи, сталінські репресії, хрущовська відлига. Хвороба загострила її зір та слух, напевно, дякуючи цьому, ми можемо спостерігати такі чудові витвори мистецтва. 
У виставці творів Марії Примаченко приваблює невгамовна творчість зі створення великої кількості небувалих тварин, а її невибагливий народний живопис робить картини легкими для сприйняття. 
В стінах "Арсеналу" її роботи виглядають по-дитячому наївно і по-дорослому мистецьки. Неосяжний, фантасмагоричний світ фантастичних звірів є унікальним явищем. Тут поєднане і народне малярство, і особиста обдарованість майстрині. 
Ретроспектива творів Марії Примаченко йде врозріз із радянською ідеологією, яка нівелювала особистість. В її картинах наявна політика, зокрема проглядається натяк на хрущовську кукурудзу. Найбільше запам'яталась картина під назвою "Звірі судяться", датована 1937 роком. Згадуйте, що в той час робив НКВС... 
"Назва виставки "Неосяжне". Марію Примаченко неможливо осягнути. Це просто Піросмані, Русо, Поль Гоген, Матіс. І дуже шкода, що настільки знану Марію Примаченко ми не цінуємо на якомусь національному, загальносвітовому рівні." - каже Наталя Заболотна, генеральний директор "Мистецького арсеналу". 
Організатори виставки пропонують переглянути відеоінсталяцію, створену за творами Марії Примаченко. Встигніть відвідати виставку, триває вона до 13 березня(вхідний квиток - 60 грн, пільговий - 20 грн). Виставка - стовідсотковий must see та must visit!
І пам'ятайте, що репутацію країни роблять не політики, а талановиті особистості! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий