вторник, 29 марта 2016 г.

Крим - 2 роки окупації: підсумки і перспективи.

День в інформаційному агентстві "Укрінформ" розпочався з прес-конференції "Крим - 2 роки окупації: підсумки та перспективи". На порядок денний заходу було винесено 3 теми, але я хочу поговорити у більш загальному плані. 

Одна з тем, яка виносилась на обговорення і саме на яку я хочу поговорити, носить назву Незаконна анексія РФ АР Крим як виклик світовій та європейській системі безпеки. Чи не виникає у вас питання: а хіба є "законна анексія"? Юрій Смелянський, економічний експерт БФ "Майдан закордонних справ", вважає, що треба бути дуже обережними з термінологією та висловлюваннями, якщо Україна дійсно хоче повернути Крим. Говорячи про анексію, ми визнаємо правильність рішення окупанта. 
Чи все робить Україна для того, щоб Крим повернувся до неї та агресор був покараний? 
Вже пішов 3 рік з дня окупації. Жодна держава не забезпечена від агресії та територіальних втрат. Наріман Устаєв, голова Державної служби з питань Автономної республіки Крим та міста Севастополь, вбачає декілька шляхів повернення АРК: від воєнного шляху, що включає в себе і гібридний метод, і народну війну, до санкційних механізмів та дипломатичних методів. Але треба враховувати те, що жоден метод не буде ефективним, якщо його застосовувати окремо. Сергій Дириза зазначає, що у разі нашої неготовності до війни, має бути застосований комплексний механізм(це економічні, інфораційн, гуманітарні та політичні методи).
Не треба забувати й про інформаційну політику. Вона має бути спрямована не лише на тих, хто знаходиться всередині країни, а й на тих, хто за її межами. Взагалі Крим як об'єкт інформаційної війни з'явився не 2 роки тому, а ще на самому початку незалежності України. На початку 90-х років з боку РФ лунали доволі гучні заяви, наприклад, від Анатолія Собчака, тодішнього мера Санкт-Петербурга - "Крим ніколи не належав Україні". У той час тиск на АРК та Україну був дуже потужним. Наразі півострів знаходиться в інформаційному полоні. Там заблоковані майже всі українські ЗМІ, активно формується майданчик кримських медіа з проросійською ідеологією. 
Росія веде доволі сильну та організовану політику проти України. Зараз активно підтримується риторика щодо загроз терористів у Криму. Як заявляв Микола Патрушев, секретар РБ РФ, з боку України зростає загроза терористичних та націоналістських проявів. В минулому році в Криму було сформовано систему інформаційної протидії та центр протидії екстримізму(який, по факту, займається прослуховуванням мобільних телефонів та перегляданням інфораціїї в Інтернеті). Також в Криму існує широкий елемент цензури: створений список заборонених екстремістських матеріалів, українських організацій та Інтернет ресурсів.
Взагалі, кримське питання починається з нас самих: то Крим окупований чи анексований? Подумайте над цим! 
Не дивлячись на те, що в моєу пості більше негативу, ніж позитиву, сподіваюсь, що керівництво держави не буде опускати свої владні руки(а навпаки хоча б почне їх піднімати) і поверне нам нашу законну частину території. 

                                                                                                                            Фото: Марія Передрій

Комментариев нет:

Отправить комментарий