понедельник, 28 марта 2016 г.

Референдум в Нідерландах. More in common. More to share.

6 квітня у Королівтсві Нідерландів відбудеться референдум щодо затвердження Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом. Це важливий день для нас усіх, адже саме ця подія визначить наше майбутнє.  
Сьогодні, 28 березня, мала нагоду бути присутньою на презентації проекту підтримки українського референдуму в Нідерландах. У перші ж хвилини читання прес-анонсу Like.U помічаю їхній намір довести, що в України та Нідердландів багато спільного. В основу образу компанії закладено символи обох країн - голандський тюльпан та український тризуб. В цьому і є творче вираження ідеї: ми такі, як ви. 
Мета створення проекту - донести спільність цінностей обох держав і відкрити голландцям сутність українців, що будують нову українську державу. 
Вважаю за потрібне посвятити своїх читачів у історію Нідерландів, щоб зрозуміти, чому ж організатори так твердо переконані, що Україна та країна тюльпанів мають багато спільного. 
У далекому XVI-XVII столітті відбулася Нідерландська революція, яка також відома під назвою Вісімдесятирічна війна. Це революція 17 провінцій у боротьбі за незалежність від Іспанської імперії(тоді Нідерланди знаходились під її протекторатом). Іспанія багато в чому обмежувала голландців, так вона усунула нідерландську знать від керування державою. Національне гноблення та невідповідність іспанської політики економічним інтересам Нідерландів і стали передумовами революції. Спочатку Іспанія вміло стримувала сили опозиції, але наступ гезів(прізвисько нідерландських дворян, що придумали іспанці) виявився сильнішим. Так Нідерландська революція стала першою успішною буржуазною революцією. Так Нідерланди добилися своєї незалежності, за яку боролись протягом 80 років. 
Наша боротьба за незалежність 2013-14 років, що носить назву Євромайдан, висвітлювалася у західних медіа та часом бувала на перших шпальтах провідних видань світу, але через перенасиченість подій на полі боротьби багато з іноземців думали, що у нас воєнний конфлікт(за даними Інституту статистики), а зовсім не боротьба за власну країну. 
То ж після того, як ми на певний час стали головними героями новин, зараз саме час до кінця довести, що державу та державну політику створюють саме громадяни. Громадяни, яким небайдуже. І зараз у наших руках є все, щоб розказати голландцям, хто ми такі та чому так прагнемо в Європу. 

Не можна не помітити й кроків назустріч зі сторони Королівства. Як зазначає Оксана Горбач, директор продакшн-хабу СтраткомUA, Нідерланди та Україна уклали договір про співпрацю. Він передбачає спільну роботу з питань зрошення з використанням даних дистанційного зондування Землі, переробку м'яса українських курей. До того ж Україна має великий потенціал для голландських компаній та інвестицій. 
Не можна обійти та й варто поговорити про культуру в українському питанні Нідерландів. Українська режисерка Ганка Третяк зняла близько 20 інтерв'ю, де українці та нідерландці розповідають про співпрацю. 
Незабаром в Нідерландах вперше відбудуться дні українського кіно. Це масштабна подія в одному з головних та найбільших кінотеатрів Амстердама - Pathé Tuschinski. Перегляд українських кінострічок проходитиме під назвою "Ukraine on Film: Way to Freedom". Як повідомляє Денис Іванов, керівник Arthouse Traffic LLC, Україна представить фільми "Одиннадцятий" Дзиги Вертова, "Російський дятел" Чада Ґрасії та "Зима в огні" Євгена Афініеєвського. Остання стрічка стала номінантом на Оскар-2016 та навіть потрапила в шорт-ліст. 

Восени у Нідерландах пройде літературний фестиваль Read My World, де Україна вперше представить свою програму. За словами Ірини Вікирчак, творця української програми, вона буде зосереджена на короткій прозі та представить молодих українських авторів, які ще не відомі широкому загалу, але про них варто розповісти. Ольга Жук, куратор культурної дипломатії МЗС, переконана, що Україна у сфері культури загалом та літератури зокрема вже є частиною Європи. Хоча ми іноді й думаємо скептично, проте культурна спільнота відкрита та підтримує нас. 
Про відкритість нідерландців та підтримку ними України запевнив Олександр Снідалов - активіст української діаспори в Нідерландах  та учасник ініціативи Oekraïne-referendum. Він розповів, що різниця між "за" і "проти" помітно скорочується, якщо порівнювати з результатами грудня 2015 року. "На останні 9 днів заплановано дуже багато заходів. Починаючи з кінофестивалю українських фільмів і візиту українських спікерів, закінчуючи підсумковими дебатами між лідерами країн ЄС ", - ділиться активіст. 
На завершення Олександр поділився своїми думками з приводу того, чому голандці повинні сказати так: ЄС та Україна, як торговий партнер, вигідний Нідерландам  як з політичної, так і з економічної точки зору. Долучення України до Європи в торговельному аспекті дасть стабільність на східному кордоні ЄС. 
А ми - ті, що були присутні на прес-конференція - залишились один на один із думками, що ж буде, якщо Нідерланди скажуть ні, та чи можуть вони так зробити... 
Але не варто завчасно опускати руки. Нідерланди відкриті до України. Вони розуміють нас на цьому шляху і, більш того, кажуть, що наша країна - Україна - варта того, щоб бути незалежною. 

NEDERLAND, BEDANKT VOOR DE BLOEMEN! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий